Відбувся вечір пам’яті Олега Бабишкіна

 

6 листопада в Києво-Могилянській Академії відбувся вечір пам’яті українського літературознавця, кінокритика, автора багатьох праць у сфері української культури та мистецтва Олега Кіндратовича Бабишкіна.

Згадати непересічну людину зібралися близькі друзі, родичі, колеги та учні.

Гості проголосили зворушливі та повні шанобливої пам’яті промови, згадали різноманітні події зі спільного минулого.

На вечорі були присутні багато учнів та прихильників професора Бабишкіна, учасники гуртка, організованого ним при факультеті журналістики Київського університету ім. Т.Г. Шевченка. Серед них: Михайло Сорока, Іван Забіяка, Ольга Копиць, Василь Ярема, Людмила Лисенко, Віктор Корніюк, Сергій Шевченко, Лариса та В’ячеслав Брюховецькі. Крім того, був присутній син Олега Кіндратовича Олександр, а також відомі українські актори Анатолій Хостікоєв та Наталя Сумська.

Гості вечора згадували Олега Кіндратовича як унікальну постать в українській культурі: доктор філологічних наук, професор, прекрасний літературознавець, кінознавець, викладач – і це зовсім не повний список його досягнень.

У науково-творчого доробку Олега Бабишкіна – дослідження класиків української літератури: Лесі Українки, Ольги Кобилянської, Михайла Стельмаха, Олеся Гончара, Олександра Довженка та багатьох інших.

Олег Кіндратович був великим педагогом і вчителем, єдиним у своєму роді, незалежним «островом» на факультеті журналістики університету ім. Т.Г. Шевченка, порадником і старшим товаришем, суворим критиком, колегою і «батьком» для своїх студентів. І подяку за все зроблене для них теперішні успішні журналісти та науковці пронесуть крізь все життя.

 

«Олег Кідратович сумлінно працював на користь і майбутнє України, - сказала одна з колишніх студенток професора, - Він написав книжки, які залишились символами нашої культури. Кожна книжка – на добро, на знання, на виховання людей». Гідною захоплення була й індивідуальність професора: «Олег Кіндратович був неймовірно делікатною людиною. Його внутрішня інтелігентність не дозволяла зухвало ставитись до людей, не зважаючи на той статус, який він мав» – говорять учні. – «Він був «простим як правда».

Мемуари Олега Кіндратовича довгий час зберігалися у його сина Олександра. Цього року з нагоди 95-річчя з дня народження професора книгу, доповнену спогадами учнів, було опубліковано.

 

Анастасія Дзюбан,

студентка ФГН

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна