Пішов у засвіти професор Кафедри математики НаУКМА Вадим Михайлович Михалевич

Із глибоким сумом повідомляємо про те, що 13 квітня 2024 року внаслідок важкої хвороби у віці 74 років помер Вадим Михайлович Михалевич.

 

Пан Вадим був математиком, кібернетиком, Доктором фізико-математичних наук. Закінчив Київський університет, де працював до 1984 року. З 2002 року викладав у Києво-Могилянській академії на кафедрі математики.
Автор понад 50 наукових праць. Основні напрями наукових досліджень: теорія оптимального керування, теорія прийняття рішень. У 1972–74 роках брав участь у розробці прототипу першого у світі персонального комп’ютера — ЕОМ серії «Мир».

 

«Як людина, яка була студентом Вадима Михайловича, хотів би висловити вдячність за його наставництво і відзначити його як дуже сильного педагога. Вимогливість Вадима Михайловича щодо того, як студенти формулювали думки, означення, до строгості наших доведень, врешті робила нас ліпшими математиками. Пари Вадима Михайловича суттєво відрізнялися від будь-яких інших предметів тим, що він постійно змушував нас думати і самостійно шукати розв'язок. Причому рівно стільки, скільки нам знадобиться всією групою, щоб додуматись, навіть якщо це була ціла пара.


Зараз, сам ставши викладачем, я розумію, що це вимагає від викладача неабиякого терпіння, особливо якщо не намагатися пришвидшити процес підказками. Але для студентів це було дуже цінно. По-перше, такий підхід дуже розвивав нас, змушував вмикати мізки, творче та математичне мислення, вдосконалюватися саме в плані problem solvers, а не просто носіїв енциклопедичних знань. По-друге, завдяки такому підходу, те над чим ми працювали, дуже закарбувалося у пам'ять. І по-третє, коли врешті вдавалося вийти на правильний розв'язок, це сприймалося всередині як досягнення і давало певне відчуття спроможності і натхнення після пари. Сумно, що тепер наші студенти не зможуть пройти через цей досвід. Це, безумовно, суттєва втрата для Академії»
, — згадують про пана Вадима його студенти.

 

Спільнота Києво-Могилянської академії висловлює найглибші співчуття рідним та близьким…

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна